Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Regenboogvlag wappert op Stopera

31 juli 2012, 19.55 uur · Aangepast 2 augustus 2012, 13.58 uur

De regenboogvlag, het internationale symbool van de homobeweging, wappert de rest van de week op het stadhuis.

Dit gebeurt vanwege de Gay Pride, die momenteel plaatsvindt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit dinsdag besloten na een verzoek van D66.

Van woensdag tot en met vrijdag wordt er één regenboogvlag gehesen. Die hangt dan naast de Nederlandse, Amsterdamse en Europese vlag. Zaterdag en zondag wapperen er liefst vier regenboogvlaggen. De andere drie vlaggen worden namelijk alleen op werkdagen gehesen. Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het hijsen van de regenboogvlag 'zichtbaar laat zien dat Amsterdam staat voor een tolerante samenleving'.

D66 deed zijn verzoek vrijdag. 'Amsterdam heeft een nationale voorbeeldfunctie wat betreft homotolerantie en kan nog steeds wereldwijd als gidsstad voor homorechten fungeren. Het hijsen van de regenboogvlag op het stadhuis kan daar aan bijdragen', zei D66-gemeenteraadslid Gerolf Bouwmeester toen.

Op het stadhuis worden normaal gesproken de Amsterdamse, de Nederlandse en de Europese vlag gevoerd en is er nog een vlaggenmast beschikbaar. Rond het hijsen van de Europese vlag was wel veel gedoe eerder deze maand.