Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trambestuurder maakt erg rare opmerking

8 augustus 2012, 11.05 uur · Aangepast 15 september 2013, 03.33 uur

Een trambestuurder van het GVB maakte maandag een nogal rare opmerking bij halte Westermarkt.

Dat twittert Stefan de Bruijn, duo-raadslid van de VVD. 'Bizar dat trambestuurder #GVB bij #AnneFrankHuis door tram roept dat dit de plek is waar de Joden hun geld verdienen, schrijft hij.

De tip kwam kwam van Ron Eisenmann, voorzitter van de Nederlands-Israëlietische HoofdSynagoge. Hij hoorde het van een lid van zijn gemeente dat vaak met de tram reist. Het gebeurde maandagochtend in tram 17. Nadat de conducteur de halte en het Anne Frank Huis omriep, zei de bestuurder van de tram door zijn microfoon: 'Wat zoeken al die mensen hier toch, ze is al lang dood.' 'Die joden moeten toch ergens hun geld mee verdienen', antwoordde de conducteur. De ooggetuige vermoedt dat de boodschap per ongeluk door de luidsprekers klonk.

Stefan de Bruin gaat het voorval aan de orde stellen in de gemeenteraad. 'Hopelijk spreekt ook #GVB bestuurder(s) aan op wangedrag/gebrek aan tact/antisemitisme', twittert de VVD'er. Ook heeft hij kritiek op een lijn 8 die 4 mei rond de dodenherdenking rondreed door de stad. Lijn 8 bestaat niet meer, omdat daarmee in 1942 en 1943 veel Joden per tram werden vervoerd naar de Hollandsche Schouwburg.

'We staan natuurlijk niet achter deze uitspraak als hij inderdaad zo gedaan is', laat een woordvoerder van het GVB weten aan AT5. 'We zijn druk op zoek naar de trambestuurder waar het om zou gaan, we willen hem graag spreken over wat er mogelijk is gezegd.' Ook gaat het GVB kijken of de geruchten van een lijn 8 tijdens dodenherdenking kloppen.