Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Omstreden conducteur nog niet gevonden

8 augustus 2012, 20.33 uur · Aangepast 9 augustus 2012, 17.18 uur

Het GVB onderzoekt een beschuldiging dat een tramconducteur bij het Anne Frank Huis via de luidspreker zou hebben gezegd dat de Joden daar geld aan verdienen.

Het GVB weet inmiddels om welke tram en tijdstip het gaat, maar nog onduidelijk is welke werknemers daarin zaten, stelt het GVB woensdagavond. Als de medewerkers zijn gevonden zal er een gesprek met hen volgen. Zo'n opmerking 'kan gewoon niet', aldus een woordvoerster.

Ook doet het bedrijf onderzoek naar een melding over een tram die op 4 mei, vlak na de nationale dodenherdenking, het lijnnummer 8 zou hebben gevoerd.

Deze nummering van een tram ligt gevoelig omdat in de Tweede Wereldoorlog deze lijn werd ingezet door de Duitsers om Joden te vervoeren naar de Hollandsche Schouwburg, vanwaar de slachtoffers door werden gebracht voor transport naar de concentratiekampen. Lijnnummer 8 is na de oorlog nooit meer in Amsterdam gevoerd.

Ook over tramlijn 8 worden maatregelen genomen. Er zal worden uitgezocht of het klopt en wie deze tram heeft gereden. Vooruitlopend daarop heeft het GVB alle medewerkers er nogmaals op gewezen dat dit lijnnummer niet gevoerd mag worden.