Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noord-Koreaans restaurant al weer dicht

5 september 2012, 12.58 uur · Aangepast 7 september 2012, 17.45 uur

Restaurant Pyongyang, het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa, is ongeveer een half jaar na opening al weer dicht.

Dit meldt De Volkskrant woensdag. Het restaurant in Osdorp is gesloten na een ruzie tussen het personeel en de Nederlandse eigenaren.

Het restaurant werd dinsdag, op verzoek van de werknemers, failliet verklaard. Volgens het Noord-Koreaanse personeel kregen ze nauwelijks betaald en is er sprake van uitbuiting.

De eigenaren stellen echter dat het bedrijf moedwillig werd leeggetrokken, zodat het personeel opnieuw kan beginnen zonder westerse inmenging. Opvallend is dat de Noord-Koreaanse personeelsleden half augustus werden aangehouden terwijl ze de inventaris en voorraden van het restaurant in een busje laadden en naar een opslagruimte brachten. De Koreanen claimden dat de spullen hun toebehoorden, maar deze claim stond haaks op de visie van de Nederlandse eigenaren.

Nadat de Noord-Koreanen, na twee dagen verhoor, weer op vrije voeten kwamen vroeg hun advocaat faillissement aan. De rechter oordeelde dat het personeel inderdaad nog loon tegoed had en sprak het faillissement uit.