Stad

NL
V

Camera's tegen Napolitaanse toestanden Wallen

11 september 2012, 15.23 uur · Aangepast 12 september 2012, 04.20 uur

Stadsdeel Centrum start binnenkort met een proef om wildvuil tegen te gaan. Camera's zouden de buurt weer leefbaarder maken.

Dat heeft stadsdeelwoordvoorder Jan-Jaap Eikelboom gezegd tegen de Metro. Met camera's kun je overtreders makkelijker op heterdaad betrappen. Wie overdag z'n vuil buiten neerzet kan volgens Eikelboom zijn borst natmaken. De proef begint binnenkort op het Oude Kerksplein.

Volgens Bert Nap, bestuurslid van het wijkoverleg van de Wallen, zijn inmiddels Napolitaanse toestanden ontstaan. Nap zegt dat buurtbewoners al veel langer om cameratoezicht vragen maar zou dat geweigerd worden omdat het vuilnis geen gevaar opleverde voor de veiligheid. Hij is verrast dat de gemeente nu wel camera's wil inzetten om de buurt te verbeteren: 'Blijkbaar is er nu iets veranderd.'

Eikelboom zegft dat er gebruik zal worden gemaakt van beveiligingscamera's die al aanwezig waren in de buurt, waardoor er geen extra kosten worden gemaakt. Maar volgens Nap is er geen hogere wiskunde nodig om te begrijpen dat de vuilniszakken nu ergens anders een plekje in de buurt zullen krijgen.