Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Avondje stappen risicovolle zaak'

12 september 2012, 09.52 uur · Aangepast 12 september 2012, 20.18 uur

Een avondje stappen in de stad kan heel gezellig zijn maar ook een risicovolle belevenis.

De Telegraaf schrijft dat er elke dag 120 incidenten plaats vinden met agressieve dronkaards. Dagelijks worden er 25 slachtoffers in elkaar geslagen en bedreigd. Ook zware mishandelingen en moord- en doodslag komen veel voor.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam in opdracht van de gemeente. Met 52 horecazaken op 10.000 bewoners kent Amsterdam de hoogste horecadichtheid van het land. De populairste gebieden, het Leidse- en Rembrandtplein en de Wallen, trekken meer dan 140.000 bezoekers. Ten opzichte van 2006 is het aantal geweldsdelicten op de uitgaanspleinen verdubbeld.

Onderzoekers adviseren cafés en clubs langere uitgangen met veel licht en lawaai te realiseren. Dit moet bezoekers kalmeren voordat ze de straat opgaan. De verlengde uitgangen moeten een zogenaamde 'harde overgang' voorkomen.

Volgens de politie komt er standaard een groep naar de stad die 'geprogrammeerd is om zich te misdragen.' De gemeente baalt hiervan. 'Als we het uitgaansgeweld zouden kunnen indammen, horen we misschien wel tot de veiligste steden van Europa', aldus een gemeentewoordvoerder.