Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klein protest op Dam tegen anti-islamfilm

14 september 2012, 18.50 uur · Aangepast 17 september 2012, 11.36 uur

Op de Dam heeft vanmiddag een klein aantal mensen tegen de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims geprotesteerd.

Volgens de politie verliep de betoging rustig. Er zijn geen arrestaties verricht.

De organisatie was in handen van de stichting Cleopatra, een vrouwenbeweging. De deelnemers van de manifestatie keerden zich tegen 'de tendens in het Westen dat Allah in zijn eer wordt aangetast'. De demonstratie was bij de gemeente aangemeld. Die had de organisatie op voorhand geen beperkingen opgelegd.

De betogers zouden aanvankelijk nog naar het Museumplein willen trekken, maar de organisatie zag daar van af. Het Amerikaanse consulaat op het Museumplein had uit voorzorg de deuren eerder gesloten. Op het plein waren vrijdagmiddag geen demonstranten te zien. Er waren wel extra agenten aanwezig om de boel in de gaten te houden.

Voor zondag is ook een protest aangekondigd. De groepering Behind Bars, waarover vrijwel niets bekend is, wil van 15.00 tot 17.00 uur bij het consulaat demonstreren tegen de anti-islamfilm. Ook deze manifestatie is bij de gemeente aangemeld. Amerikanen wordt geadviseerd om zondag weg te blijven van het Museumplein.

In de film, geproduceerd in de Verenigde Staten, wordt de profeet Mohammed neergezet als een gewelddadige man, die seks heeft met veel vrouwen en verkracht. Ook wordt geïnsinueerd dat Mohammed een bastaard is, een homo en dat sommige delen van de Koran vals zijn.