Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omstreden kinderboek blijft in bieb

23 september 2012, 13.04 uur · Aangepast 24 september 2012, 18.37 uur

De Openbare Bibliotheek (OBA) is niet van plan een omstreden kinderboek voor moslims uit de collectie te halen.

Zaterdag ontstond enige ophef over het kinderboek 'Het nut van goede daden' (vanaf 7 jaar) uit de reeks 'Klein Verhaaltje'. Het uit het Indonesisch vertaalde boek bevat een opmerkelijke passage. In dit - volgens moslims waargebeurde - verhaal zitten drie mannen vast in een grot. Ze kunnen alleen vrij komen door hun goede daden te noemen.

Eén van hen vertelt: 'De tweede man bad: Allah ik heb een nicht waar ik veel van hou. Ik wou eigenlijk met haar naar bed. Maar zij weigerde altijd. Een paar jaar later had zij een probleem en kwam naar mij toe. Ik gaf haar toen 120 dinar op voorwaarde dat zij met mij naar bed zou gaan'. Uiteindelijk doet hij dit niet, omdat hij Allah vreest, en dat hij het niet doet is in het boek een voorbeeld van een goede daad.

Niettemin is er ophef dat een kinderboek vertelt over incest en prostitutie. Bovendien is het boek niet alleen in islamitische winkeltjes en webshops te koop (waar wel meer opmerkelijke boeken te vinden zijn) maar is hij te leen in de OBA. Woordvoerders van de OBA laten zondag aan AT5 weten dat het boekje gewoon in de collectie blijft.

En, zo tipt de OBA, er is nog eentje te leen in de vestiging Hagedoornplein in Noord. De bieb die in een oude kerk gevestigd is.