Stad

NL
V

KNMI waarschuwt voor veel wind en onweer

24 september 2012, 13.47 uur · Aangepast 25 september 2012, 01.22 uur

Het KNMI waarschuwt voor kans op zware windstoten en mogelijke zuidwesterstorm. De windstoten kunnen zich vanaf maandagmiddag tot in de avond in het hele land voordoen. De storm zou vooral de westkust kunnen treffen.

De harde wind gaat gepaard met een gebied met onweersbuien dat vanuit het zuidwesten overtrekt. In verband daarmee heeft het KNMI voor het hele land waarschuwingscode geel afgegeven.

In de middag en avond neemt de wind toe naar (vrij) krachtig 5 tot 6, aan de westkust tot stormachtig of storm 8 à 9. Daarbij zijn zware windstoten tot 90 kilometer per uur mogelijk, aldus het weerinstituut. Pas tegen middernacht neemt de vlagerige wind wat af.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht niet dat de avondspits problematisch wordt. Wel zullen er langere files staan, vermoedt de dienst. Ook waarschuwt de VID dat vrachtwagens zonder lading last kunnen hebben van de harde wind. De ANWB liet via Twitter weten dat mensen die met een aanhangwagen de weg op gaan, alert moeten zijn in de kustgebieden.