Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nederland wil naaktscans in A'dam

2 oktober 2012, 14.56 uur · Aangepast 3 oktober 2012, 09.46 uur

Van de rest van Nederland mag de politie in Amsterdam best onder de kleding kijken van mensen op straat.

De gemeente lanceerde in juni het idee om mobiele scanpalen in te zetten op straat. Die kunnen met röntgenstraling door kleding kijken en maken een soort naaktfoto. Die naaktfoto wordt vervolgens omgetoverd in een tweedimensionale afbeelding, zoals op Schiphol. Het zou een goede aanvulling zijn op preventief fouilleren.

Uit onderzoek van het programma Altijd Wat (onder 635 Nederlanders van 18 jaar en ouder) blijkt dat ruim tweederde van de Nederlanders vóór de inzet van de naaktscan in Amsterdam is. 86 procent is voorstander van preventief fouilleren, maar 7,5 procent is tegen. 62 procent vindt fouilleren op wapens géén schending van de privacy. 79 procent denkt namelijk dat het fouilleren Nederland veiliger maakt.

Het Parool bericht dinsdag over het onderzoek naar aanleiding van de schietpartij in De Pijp in de nacht van zondag op maandag. Die vond toevallig een half uur na de stop van een experiment met preventief fouilleren in de wijk plaats. 'Nu het fouilleren is gestopt, lijkt het geweld weer toe te nemen', concludeert de krant op basis van de afgelopen 36 uur. Bij de fouilleeracties in De Pijp zijn overigens nooit vuurwapens gevonden.

In augustus demonstreerden blote dames op het Rembrandtplein onder andere tegen het plan van de naaktscans.