Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Vd Laan: Kamp mag blijven, niet groeien

4 oktober 2012, 16.09 uur · Aangepast 7 oktober 2012, 15.04 uur

Het tentenkamp in Osdorp waar sinds vorige week zo'n 40 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren, mag voorlopig blijven staan.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Wel heeft hij een aantal voorwaarden gesteld. Zo mag het aantal tenten niet verder toenemen.

Ook vindt de burgemeester de aanwezigheid van hoogzwangere vrouwen, kinderen en zieken op het voormalige schoolplein aan de Notweg niet acceptabel. Van der Laan bracht woensdagmiddag een bezoek aan het kampement, dat is aangemerkt als demonstratie.

De burgemeester vindt dat de asielzoekers op een 'behoorlijke manier' aandacht moeten kunnen vragen voor hun standpunt, maar benadrukt dat de demonstratie niet oneindig kan voortduren. Hij heeft de dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd gesprekken te voeren met de mensen die bereid zijn terug te keren naar hun land van herkomst en voor die gevallen onderdak te regelen.

Voor minister Gerd Leers zijn er volgens zijn woordvoerder 'drie smaken: terugkeer, terugkeer en terugkeer.' Alle zaken zijn zeer zorgvuldig beoordeeld en wie vrijwillig terugkeert, krijgt voor de tussentijd altijd onderdak, aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder heeft iedereen in Nederland het recht om te demonstreren, maar bepalen demonstraties niet het vreemdelingenbeleid. De asielzoekers komen uit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië. Ze willen of kunnen niet terug naar hun land van herkomst. Diverse buurtgenoten hebben inmiddels hulp geboden aan de betogers.

De gemeenteraad van buigt zich donderdagavond over de zaak, op initiatief van de SP.