Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tjeerd Herrema nieuwe stadsdeelvoorzitter Zuidoost

5 oktober 2012, 12.02 uur · Aangepast 7 oktober 2012, 17.34 uur

Niet John Leerdam maar Tjeerd Herrema wordt de nieuwe stadsdeelvoorzitter van Zuidoost.

Herrema is vrijdagmorgen voorgedragen door een speciale commissie die was belast met het zoeken naar een nieuwe stadsdeelvoorzitter. Dit is vrijdagmorgen bekendgemaakt op een persconferentie in het stadsdeelkantoor in Zuidoost.

Tjeerd Herrema begon in april 2006 als wethouder Verkeer en Vervoer. Daarvoor was hij zeven jaar lang stadsdeelvoorzitter van Zeeburg. Het belangrijkste dossier was het aansturen van het miljoenenproject de Noord/Zuidlijn.

Voor de camera van AT5 laat Herrema in een eerste reactie weten dat zijn terugkeer in de politiek 'voelt als een warm bad'. 'Ik heb na mijn vorige periode in de politiek bewust even afstand genomen, maar het is ontzettend leuk om weer terug te zijn. Zeker in Zuidoost.'

Het feit dat er geen stadsdeelvoorzitter van Surinaamse komaf is aangesteld kwam enigszins als een verrassing. Herrema geeft aan dat hij snapt dat Zuidoost even aan hem zal moeten wennen. 'Ik ken de wijk redelijk goed, ik heb hier in het verleden veel contacten gehad. Maar ik wil natuurlijk niet insinueren dat ik iedereen ken. Ik hoop dat ik niet alleen op kleur beoordeeld word, maar ik snap dat de mensen misschien even aan me moeten wennen'.

Het PvdA-lid stapte in februari 2009 op als wethouder vanwege de vertragingen en financiële tegenvallers bij de Noord/Zuidlijn. Daarna werd hij directeur van zijn eigen adviesbureau en nam hij zitting in de raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale.

Stadsdeel Zuidoost zat sinds juni zonder voorzitter, nadat Marcel la Rose opstapte na een conflict met zijn eigen fractie.