Politiek

NL
V

'Bouwput Vijzelgracht jarenlang onveilig'

6 oktober 2012, 14.02 uur · Aangepast 7 oktober 2012, 19.31 uur

De arbeids- en veiligheidsomstandigheden bij de aanleg van metrostation Vijzelgracht schoten jarenlang met grote regelmaat tekort.

Gemeentelijke toezichthouders bij de Noord/Zuidlijn stelden misstanden tevergeefs aan de kaak, blijkt uit honderden vertrouwelijke documenten in bezit van Het Parool. Ze bevatten een aaneenschakeling van incidenten en klachten over aannemer Max Bögl.

Vooral de luchtvervuiling in de bouwput was een bron van onrust. In de bouwput wordt met zwaar vervuilende machines en dieselmotoren gewerkt. Het alarm van de luchtkwaliteitsmeters ging zo vaak af dat de aannemer de apparaten uitzette om van het lawaai te zijn verlost wat volgens Het Parool leidde tot een kat-en-muisspel met de toezichthouders, die de apparaten steeds weer aanzetten zodra ze de bouwput betreden.

Ook waren toezichthouders bezorgd over het lot van tientallen Slowaakse bouwvakkers. Volgens verschillende bronnen bivakkeerden zij jaren onder slechte omstandigheden op een opslagplaats van Bögl in het Westelijk Havengebied terwijl dit vanwege veiligheids- en milieuregels is verboden. Volgens een betrokkene waren dit 'een soort barakken waar je nog niet dood gevonden wilt worden.'

Bögl ontkent dit en noemt de aantijging 'pertinent onjuist'. De gemeente Amsterdam zegt dat het aantal incidenten bij de metrobouw naar Nederlandse maatstaven laag is en afneemt, mede dankzij Bögl.

Woordvoerder Michiel Jonker van de Noord/Zuidlijn vindt het verhaal overtrokken. Tegenover AT5 zegt hij dat hij niet zal ontkennen dat er wel eens onveilige situaties zijn geweest maar dat alle losse waarnemingen die Het Parool schetst geen recht doen aan het totaalbeeld van de veiligheid in de bouwplaatsen van de Noord/Zuidlijn. Hij benadrukt zelfs dat het project, wat het aantal negatieve waarnemingen betreft, onder het landelijke gemiddelde ligt en dat er nog altijd sprake is van een dalende trend in deze waarnemingen van toezichthouders.