Whatsapp

Cultuur

Wat is nou écht de oudste bios van A'dam?

11 oktober 2012, 11.54 uur · Aangepast 11 oktober 2012, 20.00 uur

Bioscoop The Movies aan de Haarlemmerdijk viert donderdag feest.

Ze bestaan 100 jaar en zijn daarmee naar eigen zeggen 'de oudste, in gebruik zijnde bioscoop van Amsterdam'. Sterker nog, volgens het bijbehorende persbericht is The Movies zelfs de 'oudste bioscoop van Europa'.

Nergens in Europa is er een oudere bioscoop die nog altijd in gebruik is dan The Movies. Nouja, behalve dan een slordige twee kilometer verderop aan de Prinsengracht, waar bioscoop De Uitkijk al in april dit jaar zijn 100-jarig bestaan vierde. 'De Uitkijk is het oudste filmtheater van Nederland', aldus de website.

'De Uitkijk heeft gelijk en het scheelt een jaar', zegt Krijn Meerburg die zowel directeur van The Movies als De Uitkijk is geweest. 'Formeel heeft De Uitkijk zich eerder ingeschreven, in 1912. Op papier is dat dus de eerste.' Beide bioscopen hadden eerder andere namen. 'De locaties zijn ongeveer tegelijkertijd open gegaan, wat mij betreft zijn ze even oud', zegt Meerburg.

De oud-directeur vindt beide bioscopen uniek. Zo is The Movies hartstikke mooi ingericht en loopt het er fantastisch. De Uitkijk heeft weer een rijke geschiedenis met De Nederlandsche Filmliga en het archief van De Uitkijk was ooit de basis voor wat nu het EYE Film Instituut is.

Wel vindt Meerburg dat The Movies steeds commerciëler is geworden. 'Dat is jammer, want dat is helemaal niet nodig met die kleine zaaltjes', zegt hij. Een ander puntje van kritiek is dat de oud-directeur niet een uitnodiging heeft gekregen voor het feest van The Movies. 'Dat is niet erg aardig', aldus Meerburg.

Whatsapp