Stad

NL
V

WV-HEDW Nederlands grootste seniorenclub

16 oktober 2012, 09.58 uur · Aangepast 16 oktober 2012, 11.26 uur

Voetbalvereniging WV-HEDW is de grootste seniorenclub van Nederland. Geen enkele amateurvereniging heeft meer volwassen leden dan de club uit de Watergraafsmeer.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de KNVB. WV-HEDW telt maar liefst 885 volwassen leden. In totaal zijn er 37 seniorenteams bij de club die z'n velden heeft naast de Jaap Edenbaan. Alleen al op zaterdag spelen wekelijks 22 teams. Zaterdag 22 van WV is waarschijnlijk het seniorenvoetbalteam met het het hoogste elftalnummer in het land.

Omdat Quick '20 veel meer jeugdleden heeft, is de club uit Oldenzaal de grootste amateurclub van Nederland. Quick '20 heeft 'slechts' 20 seniorenteams, maar wel ruim 80 jeugdteams. In totaal voetballen daar 1918 mannen en vrouwen. WV-HEDW heeft in totaal 1450 leden.

WV-HEDW is een fusieclub (dat gebeurde in 1956) en staat voor Wilhelmina Vooruit Hortus Eendracht Doet Winnen. Saillant detail is dat een laag ledental aanleiding was tot de fusie. Bij WV en het toenmalige HEDW zijn tientallen (Joodse) leden in de Tweede Wereldoorlog om het leven gebracht. Op het terrein van de club staat een monument ter nagedachtenis aan die leden, jaarlijks wordt er op 4 mei een herdenking gehouden.