Start van hoofdcontent

Stad

nl

Organisatie Kwakoe was grote puinhoop

17 oktober 2012, 18.53 uur · Aangepast 18 oktober 2012, 23.02 uur

De organisatie van zomerfestival Kwakoe liet dit jaar, op zijn zachtst gezegd, flink wat te wensen over.

Uit een eindevaluatie van stadsdeel Zuidoost blijkt dat er op het festival sprake was van brandgevaarlijke situaties, corrupte verkeersregelaars, gebrekkige medische ondersteuning, verkopers van etenswaren zonder vakkennis en een organisatie die niet of nauwelijks greep had op de gebeurtenissen, zo schrijft Het Parool woensdag.

De rapportages van politie, brandweer, GGD en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn vernietigend. Zo stelt de brandweer vast dat de kraamhouders zich niet hebben gehouden aan de afgesproken regels voor de brandveiligheid. Standhouders zouden zich zelfs agressief hebben opgesteld zodra handhavers pogingen deden op te treden.

De politie heeft kritiek op de afsluiting van de aangrenzende woonwijk voor verkeer van buiten. Ook vermoedt de politie dat verkeersposten geld hebben aangenomen om mensen door te laten. Ook waren er veel vervalste brieven in omloop, waarmee de bewoners doorgang konden krijgen.

De NVWa rapporteert dat de particuliere verkopers van etenswaren onvoldoende kennis van zaken hebben om de voedselveiligheid te garanderen. En volgens de GGD voldeed de medische organisatie op het festival ,de aanwezige EHBO, niet aan de eisen.

Daarbij had het festival ook dit jaar de financiën niet op orde. Halverwege moest het stadsdeel bijspringen met een garantstelling die nog steeds niet is terugbetaald.

Het stadsdeel stelt in de evaluatie voor het festival volgend jaar op een andere plek te houden, zoals de Gaasperplas of het Arenagebied. Ook wordt nagedacht over de heffing van een kleine entree.