Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moszkowicz uit advocatuur gezet

30 oktober 2012, 11.07 uur · Aangepast 31 oktober 2012, 17.16 uur

Bram Moszkowicz mag van de Raad van Discipline het vak van advocaat niet meer uitoefenen.

De tuchtrechter vindt dat Moszkowicz de regels te vaak overtreedt. Hij heeft onder andere vele duizenden euro's aan contant geld aangenomen, voorschotten van cliënten niet terugbetaald, de administratie was niet op orde en hij deed niets om zijn vakkennis op peil te houden.

De tuchtrechter verwacht niet dat Moszkowicz zijn leven zal beteren, ook al omdat hij zich niets heeft aangetrokken van eerdere veroordelingen. Moszkowicz die niet bij de uitspraak aanwezig was, kan nog in beroep tegen de uitspraak gaan bij het Hof van Discipline.

'De klachten zijn ernstig en talrijk', concludeert de tuchtraad. Moszkowicz heeft 'regels stelselmatig overtreden, de belangen van cliënten ernstig verwaarloosd en zich aan het wettelijk toezicht onttrokken'. Voor de Raad van Discipline raken dit soort dingen 'de kern van de advocatuur'.

Omdat Bram Moszkowicz in hoger beroep gaat tegen de schorsing kan hij voorlopig wel in de advocatuur aan het werk blijven.

Er lag een waslijst aan klachten van vijf personen en de deken tegen Moszkowicz. Zo leverde hij bijvoorbeeld urenspecificaties te laat aan en bracht hij werk in rekening dat niet was gedaan. Ook liet hij zich in de rechtszaal vaak door een kantoorgenoot vertegenwoordigen, terwijl hij had beloofd de cliënt zelf bij te staan.

Deken Kemper tekende ook specifieke bezwaren aan om het aannemen van contant geld. Van een van de klagers nam Moszkowicz 75.000 euro cash aan, van een ander 60.000 euro en van een derde 15.000, waarvan maar 7000 in de boeken terecht kwam.

Er loopt nog een tuchtzaak tegen de advocaat, die draait om het beledigen van een rechter uit het proces-Wilders, Marcel van Oosten en van oud-rechter Tom Schalken. Maandag maakte Moszkowicz bekend dat hij met de Belastingdienst een schikking heeft getroffen. De fiscus had hem wegens belastingontduiking voor 4 ton aan boetes opgelegd.

Het is niet het eerste slechte nieuws voor Moszkowicz vandaag. Dinsdag maakte Eva Jinek en Bram Moszkowicz namelijk bekend dat zij niet langer een stel zijn.