Politiek

NL
V

'Lok hoger opgeleiden met Coffee Company'

5 november 2012, 12.16 uur · Aangepast 7 november 2012, 12.30 uur

Noord, Nieuw-West en Zuidoost hebben een Coffee Company nodig om hoger opgeleiden te lokken. Dat vindt de VVD.

De VVD wil net als de PvdA en GroenLinks dat meer hoger opgeleiden en mensen met een middeninkomen naar de drie stadsdelen buiten de ring vertrekken. Dat meldt Het Parool.

De VVD weet wel waarom die hoger opgeleiden nu nog liever in het centrum wonen. Dat heeft bijvoorbeeld niets met de kwaliteit van de basisscholen te maken, maar er zijn te weinig culturele en culinaire avonturen te beleven. 'Het ontbreekt vaak nog aan voldoende aansprekende gelegenheden om 's avonds uit eten te gaan of een voorstelling te bezoeken', zegt Daniel van der Ree (VVD).

'Een Coffee Company in de buurt kan het verschil maken,' zegt Van der Ree, 'dat kan tot meer levendigheid leiden, en tot een sneeuwbaleffect waardoor een aantrekkelijk vestigingsgebied ontstaat.'

De drie collegepartijen stellen onder andere voor dat de aparte plaatsnaam 'Amsterdam Zuidoost' verdwijnt. Ook willen ze meer jongeren- en starterswoningen realiseren. Verder moet er een ruim aanbod van 'koopgarantwoningen' komen en culturele broedplaatsen.

Teresa Borasino