Politiek

Toch Olympische Spelen naar Amsterdam?

26 november 2012, 10.41 uur · Aangepast 22 maart 2013, 18.48 uur

Whatsapp

Er is commotie ontstaan over uitspraken van burgemeester Van der Laan. Hij zou alsnog de Olympische Spelen naar de stad willen halen, terwijl dit plan net van de baan is.

'Het is een kwestie van tijd voordat Amsterdam opnieuw gastheer is van de Olympische Spelen', zei Van der Laan volgens De Telegraaf tijdens de welkomstceremonie van een conferentie over sport, cultuur en onderwijs. 'Ik heb veel respect voor de regering. In Den Haag is een streep door Amsterdam 2028 gezet. Ik verzeker u: daar is het laatste woord nog niet over gezegd.'

'Burgemeester Van der Laan vertelt IOC-conferentie A'dam: regering trekt stekker uit Olympische ambitie. A'dam niet! #lef #visie Top!', twitterde CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot meteen.

Het nieuwe kabinet nam in het regeerakkoord juist afscheid van de plannen om de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen. 'Absurd dat de burgemeester olympische sprookje van 2028 weer nieuw leven wil inblazen, terwijl regering er net stekker uit heeft getrokken', twitterde Red Amsterdam-raadslid Roderic Evans-Knaup verontwaardigd.

Volgens Bartho Boer, voorlichter van Van der Laan, zoeken critici te veel achter de woorden van zijn baas. 'Luister net geluidsfragment toespraak Van der Laan bij #IOC-diner af. Twitter-ophef over bid door Amsterdam en Rotterdam bijna lachwekkend', twittert Boer.

Wethouder Eric van der Burg (sport) mengt zich ook in de discussie: 'De BM heeft gezegd dat laatste woorden over BID 28 nog niet zijn gesproken en dat klopt: 4 dec spreekt de council Olymp vuur en we gaan zeker nog vragen waarom de tekst betreffende de OS28 zo in het regeerakkoord zijn gekomen.'

De raad wil inmiddels opheldering. 'Red Amsterdam wil dit met D66 en SP in de gemeenteraad van woensdag bespreken om te weten waar College staat: wel of geen Amsterdams bid', aldus Evans-Knaup.

Whatsapp