Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gwenette M. gepakt met gewapende mannen

30 november 2012, 15.28 uur · Aangepast 11 december 2012, 10.45 uur

De politie heeft eind oktober op de Dam vier mannen opgepakt. Bij de aanhouding en bij nader onderzoek in verschillende woningen in Amsterdam werden vuurwapens, munitie, kogelwerende vesten en een aanzienlijke hoeveelheid cash geld gevonden.

Het Parool weet te melden dat één van deze vier aangehouden mannen topcriminieel Gwenette M. is. Een van de mannen die zich in zijn gezelschap bevond zou een tatoeage op zijn rug hebben, die gelijk is aan de tekening die de zogenaamde 'tattookillers' ook op hun rug dragen.

De politie laat weten dat drie van de vier mannen op 31 oktober rond kwart over zeven door de Damstraat richting de Dam liepen. 'Een van hen werd door de politie herkend als een vuurwapengevaarlijk persoon. Via camera's werden de mannen gevolgd. Op de Dam voegde een vierde man zich bij de groep. Ze stonden in een kringetje heel dicht bij elkaar en waren druk aan het praten en gebaren', stelt de politie in een verklaring.

De politie wilde de identiteit van de mannen controleren. Bij de controle bleken twee van de vier mannen een doorgeladen vuurwapen bij zich te dragen, een ander had een kogelwerend vest aan onder zijn jas en weer een ander had een pruik, zonnebril en handschoenen bij zich. De vier werden direct aangehouden.

Bij de controle van verschillende woningen die volgde op de arrestatie werden meerdere vuurwapens gevonden, waaronder een geweer met afgezaagde loop. Daarnaast troffen de rechercheurs een kogelwerend vest, dure horloges, een sweeper (een apparaat om afluisterapparatuur op te sporen), een jammer (een apparaat om gsm of gps-apparatuur te verstoren) en een aanzienlijke hoeveelheid cash geld aan.

Gwenette M. werd in het verleden schuldig bevonden aan handel in harddrugs, witwassen en mishandeling. In 2008 wist M. te ontsnappen uit de gevangenis in Heerhugowaard, waarna hij in België door een arrestatieteam werd opgepakt. Justitie wil nog 16 miljoen euro van M.

De bende rond M. werd recentelijk nog in verband gebracht met een liquidatie in Antwerpen.