Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers nu in gekraakte kerk

3 december 2012, 09.12 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.47 uur

De uitgeprocedeerde asielzoekers die vrijdag hun tentenkamp moesten verlaten, kunnen de komende tijd terecht in een gekraakte kerk in West. Dat maakte een groep genaamd De Vluchtkerk zondagavond bekend.

De Jozefkerk, aan de Erik Roodestraat in Bos en Lommer, staat sinds mei leeg. Op uitnodiging van steungroep De Vluchtkerk hebben de illegalen de kerk betrokken, om die als uitvalsbasis te gebruiken gedurende de komende weken. Het gaat om ongeveer 80 uitgeprocedeerde asielzoekers die, nadat hun tentenkamp werd ontruimd, bij elkaar bleef. Dit weekend verbleven ze onder meer in een bunker in het Vondelpark.

Volgens Karel Smouter van de Protestantse Kerk Amsterdam is de kerk dit weekend opengebroken door een krakersbeweging. Vervolgens is aan de illegalen voorgelegd of zij de kerk zouden willen gebruiken als onderkomen. Daar heeft de groep zondag mee ingestemd. De kraak is gemeld aan de politie.

Zondagavond zijn 35 mensen van verschillende kerken en organisaties bezig om de kerk bewoonbaar te maken voor de groep. 'De angst van hen was dat ze uit het zicht zouden verdwijnen. Vanuit deze plaats kunnen zij hun stem laten horen', aldus Smouter.

De kerk doet al tien jaar niet meer als zodanig dienst. 'Sindsdien is het gebouw gebruikt als klimhal. Dat is een groot voordeel, want er is stromend water, er zijn douches en de elektra werkt', laat een andere woordvoerder, Wilfred van de Pol, weten. 'Desalniettemin moet er een hoop gebeuren. Een grote groep vrijwilligers faciliteert de asielzoekers.' Zo wordt er gezorgd voor eten, drinken en slaapplaatsen.

De groep vrijwilligers ziet de actie als een bezetting en wil zich niet het pand toe-eigenen. 'Maar wat is er mooier dan een kerk te gebruiken voor een humanitair doeleinde?', vraagt Van de Pol.

De eigenaar van de kerk, die verder de pers niet te woord wil staan, zou hebben laten weten geen aangifte te doen tegen de bezetters van zijn pand. Bovendien zou hij gedogen dat de illegalen de komende winter verblijven in de kerk.

Brigit