Stad

Nieuw Sloten schort alle activiteiten op

4 december 2012, 08.35 uur · Aangepast 6 december 2012, 14.39 uur

Whatsapp

Voetbalclub Nieuw Sloten heeft voor deze week alle activiteiten opgeschort na de dood van een grensrechter die zondag werd mishandeld door drie jeugdleden van de club.

De voetbalvereniging Nieuw Sloten schort alle activiteiten op. Dat liet het bestuur maandagavond in een verklaring weten. 'Voorlopig schorten wij al onze activiteiten als club op. De trainingen van al onze teams zijn voor deze week afgelast. We hebben na overleg met de KNVB uit respect voor de familie van het slachtoffer besloten dat onze teams komend weekend geen wedstrijden spelen.'

De club besloot zondag al het bewuste team uit de KNVB-competitie te halen. Het lidmaatschap van de drie verdachten is ontbonden. 'Zij kunnen nooit meer lid worden van onze vereniging. Zodra hun betrokkenheid officieel is vastgesteld, zullen wij deze personen ook bij de KNVB voordragen voor een levenslang royement.'

Het bestuur betuigt medeleven aan de familie van de grensrechter en aan de vereniging Buitenboys en haar leden.

De 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen die na de wedstrijd in Almere werd gemolesteerd door de drie voetballers van 15 en 16 jaar, is maandag overleden. Hij vlagde bij een wedstrijd van jeugdelftallen van Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten. Een aantal spelers van Nieuw Sloten belaagde de grensrechter bij de wedstrijd, die volgens de scheidsrechter grimmig verliep. Het slachtoffer is de vader van een van de spelers van Buitenboys.

Nieuwenhuizen werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen. De jongens achterhaalden hem echter en mishandelden hem opnieuw. Drie uur na de mishandeling raakte Nieuwenhuizen onwel. Hij had onder meer ernstig hersenletsel. Nieuwenhuizen overleed in het Almeerse Flevoziekenhuis, maakte Buitenboys bekend.

Drie verdachten (15, 15 en 16) jaar zitten vast. De spelers van het B1-team van het Amsterdamse SV Nieuw Sloten zijn maandagochtend opgepakt. Ze worden waarschijnlijk deze week nog voorgeleid. Het rechercheonderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit nog meer jongens op te pakken.

De verdachten zijn meteen uit de club gezet. Voetbalvereniging Nieuw Sloten heeft de trainingen van alle teams zijn deze week afgelast. Na overleg met de KNVB, die geschokt heeft gereageerd, spelen de teams komend weekend ook geen wedstrijden.

De spelers van de B-elftallen van de Almeerse amateurvoetbalclub SC Buitenboys en enkele ouders kwamen maandagavond in het clubhuis bijeen. Een politieman sprak de ongeveer 50 aanwezigen toe en raadde iedereen aan om vooral veel met elkaar te praten. Een vader die wel eens als grensrechter optreedt, merkte op: 'Ik weet niet of ik die vlag nog durf op te pakken. Dat zal heel moeilijk worden.'

Veel mensen lieten hun tranen de vrije loop. Volgens bestuursvoorzitter van Buitenboys Marcel Oost is Nieuwenhuizen de vader van een van de teamleden die zondag op het veld stond. Hij noemt het slachtoffer een betrokken vader die altijd bezig was met de club. Drie keer per week was hij bij de trainingen van zijn zoon en hij stond vaak met de vlag langs het veld.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft haar medeleven betuigd. 'Ik wil de nabestaanden condoleren met dit verschrikkelijke verlies van hun geliefde die door zijn vrijwilligerswerk Nederlandse jongeren in staat stelde om te sporten en een wedstrijdje te spelen. Dit zet de hele zaak in een nieuw en extra schrijnend perspectief', aldus Schippers in een reactie tegenover het ANP.

Whatsapp