Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zes gegadigden voor Kwakoe Festival

8 december 2012, 12.45 uur · Aangepast 15 december 2012, 17.49 uur

Zes partijen hebben stadsdeel Zuidoost gevraagd het Kwakoe Festival te mogen organiseren. Onder de aanvragers van een vergunning bevindt zich de stichting Kofoe, die deze zomer het multiculturele festival in het Bijlmerpark organiseerde.

Kofoe werkt aan een gezamenlijke aanvraag met drie andere partijen uit de Afro-Surinaamse gemeenschap in Zuidoost: Kwakoe Colour Holland van George Olymph, standhoudersorganisatie Makandra onder leiding van radiomaker Glenn Codfried en de stichting Konsensi, de nieuwe organisatie van Kwakoeveteraan Emile Esajas.

De samenwerking tussen deze vier organisaties duidt erop dat twee strijdende partijen de vrede hebben getekend. Tijdens de voorbereidingen van het zomerfestival van dit jaar kwam het tot een botsing tussen Esajas en zijn medebestuurders van de stichting Kofoe. De zaak eindigde voor de rechter, die toestond dat Esajas als voorzitter werd geschorst. In een bericht op Facebook roept Esajas de deelraad op het Surinaamse erfgoed te verdedigen. 'Het is vijf voor twaalf, voordat wij (zwarten) alles in Amsterdam kwijtraken.'

Andere gegadigden voor de vergunning zijn De Vries Producties, producent van onder andere de Uitmarkt en de jaarlijkse herdenking in het Oosterpark van het afschaffen van de slavernij. Ook High Profilers van Martin Vorswijk heeft zich gemeld, dat onder andere betrokken is bij de activiteiten op de NDSM-werf.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl.