Start van hoofdcontent

Stad

nl

A'dammers dumpen massaal hun katten

29 december 2012, 10.58 uur · Aangepast 2 januari 2013, 11.15 uur

Het aantal gedumpte katten in de stad is in zes jaar bijna verdrievoudigd. Door de crisis kunnen veel Amsterdammers de kosten van een kat niet meer opbrengen. De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten ving dit jaar 1371 katten. In 2011 waren dat er 1214.

'Rond 2006 vingen we jaarlijks minder dan vijfhonderd katten', aldus Jans Stroeve van de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ).

Veel katten worden gedumpt wegens geldgebrek. De dierenarts kan niet meer worden bekostigd, er is onvoldoende geld voor voer en ook ontruimingen spelen een rol. Stroeve spreekt van een groot kattenprobleem in Amsterdam. Doordat de katten vaak niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, neemt de zwerfpopulatie in omvang toe.

Een groeiend aantal katten loopt aids op, omdat ze op straat veel seks hebben en met elkaar vechten. Deze vorm van aids is niet overdraagbaar op mensen. Als de katten besmet blijken te zijn, laat de dierenarts ze inslapen.

Wilde katten verblijven vooral op industrieterreinen, bouwplaatsen of onder viaducten en laten zich alleen 's nachts zien. In Amsterdam-Noord, Zuidoost, Bos en Lommer en Slotermeer/Geuzenveld treft SAZ de meeste gedumpte tamme katten aan. 'We vinden ze dan bijvoorbeeld op het balkon van iemand die verhuisd is, of in een badkamermeubel.'

De 'kattenvangers' draaien inmiddels dagen van meer dan twaalf uur om alle dieren te redden en op te vangen.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl