Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Drones politie Amsterdam deugen niet

9 januari 2013, 12.43 uur · Aangepast 10 januari 2013, 08.08 uur

De Amsterdamse politie is gestopt met het inzetten van haar twee drones, onbemande helikoptertjes met camera's die kunnen worden gebruikt voor het opsporen van misdrijven, het toezicht houden op grote mensenmassa's en achtervolgingen.

Volgens de politie zijn de drones niet meer in gebruik vanwege technische storingen. Of ze nog gerepareerd kunnen worden, kon een woordvoerder niet zeggen.

De drones kostten bijna 29.000 euro per stuk. Het is volgens de politie nu een zaak van de Nationale Politie of opnieuw met drones zal worden gewerkt.

PvdA
De gemeenteraadsfractie van de PvdA wil daar graag meer over weten. De partij is benieuwd naar de resultaten die met de helikoptertjes zijn geboekt.

De PvdA is niet voor of tegen drones en kan ook nog niet zeggen of geld is verspild, zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman. Maar ze heeft zich wel verbaasd over het lovende rapport indertijd over de helikoptertjes, die nu dus wegens problemen buiten gebruik zijn gesteld.

'Hoe valt dat te rijmen met dat zeer positieve rapport, waarin erop werd aangedrongen de toestellen in gebruik te nemen? Een paar jaar later blijken ze technisch en hardwarematig niet voldoende te presteren en worden ze dus geschrapt.'

WOB-verzoek
Dat de politie geen drones meer gebruikt, bleek maandag uit een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door Rejo Zenger, werkzaam voor Bits of Freedom.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl