Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Kwakoe hoeft niet per se Surinaams'

10 januari 2013, 12.00 uur · Aangepast 11 januari 2013, 16.30 uur

Als het aan stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (Zuidoost) ligt hoeft de komende editie van het Kwakoefestival niet per se een Surinaamse organisator te hebben.

Woensdag riepen twee Afro-Surinaamse organisaties in een brief aan de deelraad nog op Kwakoe niet 'in blanke handen' te laten vallen. 'Kwakoe is een zwart belang', aldus kandidaat-organisator George Olymph in de brief aan de deelraad. 'En het belang van de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam wordt op zeer onfatsoenlijke manier ondermijnd.'

Maar wat Herrema betreft is zwart of wit geen criterium. 'Het gaat maar om één ding en dat is dat er een gedegen en goed plan wordt ingediend om Kwakoe neer te zetten. Een van de eisen is dat de organisator een nauwe band moet hebben met Zuidoost en de bezoekers van het festival. Maar of die voorzitter zwart of wit is, doet er niet toe', stelt Herrema donderdag in De Telegraaf.

Er zijn momenteel zes organisaties in de race voor de organisatie van het Kwakoefestival. De voorbije edities van het festival gingen regelmatig gepaard met grote, financiële, problemen. Ook afgelopen jaar had het festival de financiën niet op orde. Halverwege moest het stadsdeel bijspringen met een garantstelling.