Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verhaal advocaat voetballer 'zwak'

10 januari 2013, 15.57 uur · Aangepast 11 januari 2013, 14.31 uur

De lezing van advocaat Geert-Iem Roos dat de vorige maand doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen het geweld tegen hem deels aan zichzelf te danken heeft wordt door Buitenboys-voorzitter Marcel Oost afgedaan als 'zwak'.

Oost reageerde donderdagmiddag in het Radio 1-Journaal op de uitlatingen van Roos. Roos, die advocaat is van een van de verdachte in de zaak, stelde woensdagavond in Nieuwsuur dat Nieuwenhuizen de situatie die leidde tot zijn dood mogelijk zelf zou hebben opgezocht, onder meer door iets te roepen en te porren met een vlag.

Buitenboys-voorzitter Marcel Oost noemt deze lezing 'zwak'. 'Ik snap dat hij deze uitspraken doet, het is zijn werk, maar ik vind het zwak', stelde Oost donderdagmiddag.

'Ik weet niet wat er van klopt, ik was er niet bij', vervolgt de voorzitter van de club waar Nieuwenhuizen voor actief was. 'Maar als iemand al ruim vijf weken vastzit zal het verhaal niet heel kloppend zijn. Dat er eventueel iets gezegd zou zijn is al gemeld. Maar porren met een vlag is voor mij nieuw. Het maakt eigenlijk ook niet zoveel uit vind ik. Feit is dat Richard (Nieuwenhuizen red.) is doodgeschopt terwijl hij op de grond lag. Bij mij weten was er geen sprake van uitdaging'.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed vorige maand na door spelers van de Amsterdamse vereniging Nieuw Sloten zwaar te zijn mishandeld. Naar aanleiding van deze mishandeling keerden drie elftallen Nieuw Sloten de rug toe. De club overweegt nog de naam van de vereniging te veranderen.

Er zitten nog altijd zes spelers van Nieuw Sloten en een man 50-jarige man vast voor de dood van de grensrechter.