Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

FIOD valt bordeel binnen in grote fraudezaak

30 januari 2013, 14.12 uur · Aangepast 31 januari 2013, 02.10 uur · Foto: Frank Buis

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is woensdagmiddag een pand aan de Buiten Wieringenstraat binnengevallen.

Het gaat om een seksclub van Jan Bik, daarbij werden drie mannen gearresteerd. De inval in Amsterdam lstaat niet op zichzelf. Op 23 locaties in Amsterdam, Utrecht, Lelystad en op Tenerife viel de FIOD panden binnen in deze zaak.

In totaal zijn er zes verdachten aangehouden. Ze worden verdacht, ieder in hun eigen rol, van witwassen, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en fiscale fraude.

Via diverse bedrijven (in binnen- en buitenland) werd een zwart-geldcircuit gecreëerd. De verdachten investeerden het zwarte geld in Nederlands vastgoed (in gebruik voor legale prostitutie). Op deze wijze werd zwart geld witgewassen.

Op 22 panden en drie percelen grond is beslag gelegd. De waarde loopt op tot meerdere miljoenen. Ook Auto's, boten, sieraden, computers, administratie en bankrekeningen zijn in beslag genomen.

Meer dan 300 politiemedewerkers uit het hele land, medewerkers van de FIOD en Defensie werden voor deze actiedag ingezet. Tijdens de doorzoekingen speurden geldhonden naar verborgen geld en zocht Defensie met speciale apparatuur naar verborgen ruimtes.