Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bouw busplatform CS in laatste fase

30 januari 2013, 22.27 uur · Aangepast 31 januari 2013, 18.35 uur

Met een grote kraan op een schip in het IJ is woensdagavond tijdens stormachtig weer een stalen brug uit het hart van het busplatform achter het Centraal Station verwijderd.

De brug is 120 ton zwaar en bijna 50 meter lang. De stalen brug vormde de afgelopen jaren de verbinding tussen de oost- en westzijde van het platform, dat de komende twee maanden is afgesloten voor bussen.

In verband met de werkzaamheden was de De Ruijterkade woensdagavond afgesloten voor verkeer. De stalen brug werd in twee delen verwijderd en afgevoerd via het water. Nu de brug weg is, kan de aannemer beginnen aan de bouw van het laatste deel van het busplatform, dat sinds december 2009 in gebruik is.

Het busplatform aan de IJ-zijde bevindt zich aan de top van een ingenieus gestapeld vervoersknooppunt. Onder het platform wordt ook nog een autotunnel gebouwd en de metrohal voor de toekomstige Noord-Zuidlijn.

De tijdelijke sluiting van het busstation aan de IJ-zijde van het Centraal Station heeft gevolgen voor tienduizenden busreizigers die sinds afgelopen maandag gebruik moeten maken van tijdelijk haltes.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl