Stad

Drooglegging Amsterdam kan op 30 april

7 februari 2013, 16.00 uur · Aangepast 8 februari 2013, 08.40 uur

Whatsapp

Burgemeester Eberhard van der Laan kan op Koninginnedag delen van de stad droogleggen. Door een snel ingevoerde wijziging in de APV kan hij winkeliers in de stad tijdelijk verbieden alcohol te verkopen.

Dat heeft het college van b en w besloten. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt de regel zo snel mogelijk ingevoerd, zodat de burgemeester die bij de festiviteiten rond de troonsopvolging al kan gebruiken. Van der Laan benadrukt wel dat het nog niet zeker is dat hij de maatregel ook inderdaad zal hanteren.

Van der Laan heeft de maatregel bedacht omdat hij rond grote evenementen excessief alcoholgebruik wil terugdringen. Vooral het huldigingsfeest van Ajax op het Museumplein in 2011 en de massale feesten in de stad op Koninginnedag hebben de burgemeester ervan overtuigd dat Amsterdam moest ingrijpen. Op beide dagen zorgde overmatig alcoholgebruik voor grote problemen.

Een stuk
De laatste jaren experimenteerde de gemeente al met het zogeheten eenstuksbeleid: klanten mochten bij supermarkten maximaal één alcoholhoudend product kopen. Veel winkels en horecazaken in de stad verkochten na gesprekken met de gemeente vrijwillig maximaal één alcoholconsumptie per persoon, ze verkochten helemaal geen alcohol of gingen zelfs dicht.

Die maatregel lijkt te werken, want het aantal ambulanceritten en de overlast van dronken feestvierders namen op Koninginnedag vorig jaar aanzienlijk af.

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl

Whatsapp