Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zwaaimoment' Willem-Alexander rond half elf

12 februari 2013, 15.33 uur · Aangepast 15 februari 2013, 08.40 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Koningin Beatrix tekent haar Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Dat gebeurt op 30 april tussen 10 en 10.30 uur, in aanwezigheid van de Kamervoorzitters, de Rijksministerraad en leden van de koninklijke familie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt.

Aansluitend verschijnt Willem-Alexander, die vanaf het moment dat zijn moeder haar handtekening heeft gezet koning is, met koningin Máxima en prinses Beatrix op het paleisbalkon. Zowel Beatrix als Willem-Alexander houden dan een korte toespraak, waarna ook de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon komen.

De inhuldiging van de nieuwe koning volgt 's middags in de Nieuwe Kerk in een gezamenlijke vergadering van de Staten-Generaal die om 14.00 uur begint en volgens de planning anderhalf uur duurt. Daar legt Willem-Alexander de eed af en houdt hij een toespraak.

Senaatsvoorzitter Fred de Graaf spreekt de nieuwe koning toe, alvorens een inhuldigingsverklaring te geven, waarna alle Kamerleden en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten een eed of belofte afleggen. Na de plechtigheid is er in het Paleis op de Dam een receptie voor de parlementsleden, regeringsvertegenwoordigers en andere autoriteiten.