Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Chinese kok als slaaf uitgebuit

16 februari 2013, 12.55 uur · Aangepast 17 februari 2013, 00.05 uur

Een Chinese kok is twee jaar lang als slaaf behandeld door onder andere twee Amsterdammers.

Het gaat om Long, die in 2007 naar Nederland kwam. Hij ging aan de slag bij een restaurant in Arnhem waar hij ver onder het minimumloon moest werken. Dat deed hij zestien uur per dag en zeven dagen per week. Dat meldt Het Parool zaterdag.

Hij moest 's nachts in het magazijn slapen, naar de vriezer waar de temperatuur behoorlijk opliep. Als hij een glas kraanwater wilde, moest hij daar toestemming voor vragen. Het geld dat hij wel verdiende, kwam terecht op een rekening waar hij zelf geen toegang tot had en werd deels ook nog eens weggesluisd naar de rekening van zijn uitbuiters.

Toen Long in juni 2008 wist te ontsnappen, werd hij mishandeld en werd zijn paspoort in beslag genomen. Hij kon dus niet meer terug naar China. Hij kon ook geen Engels, waardoor hij compleet afhankelijk was van zijn 'werkgevers'.

In de zaak zijn twee Amsterdammers van 52 en 51 uit Zuidoost verdacht. Ze staan woensdag en donderdag voor de rechter in Amsterdam. In 2011 kwam de zaak aan het licht. De PvdA in Amsterdam drong toen aan op scherper toezicht op bemiddelingsbureaus die meedoen aan uitbuiting en mensenhandel.