Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Geen prostitutie meer in de nacht

26 februari 2013, 17.37 uur · Aangepast 1 maart 2013, 08.09 uur

De prostituees in Amsterdam hoeven binnenkort geen nachtjes meer door te halen. Van vier tot negen uur 's ochtends is hoerenlopen straks verboden.

Dat staat in de definitieve, nieuwe prostitutieregels waarover de gemeente dinsdag een besluit nam. De Telegraaf meldt dat zowel achter de ramen als in bordelen niet meer gewerkt mag worden na vier uur 's nachts. Pas om negen uur 's ochtends kunnen de dames weer aan het werk.

In het weekend mogen hoerenlopers een uurtje langer door, dus tot vijf uur 's nachts de dames bezoeken. Volgens het stadsbestuur is de maatregel nodig vanwege het gebrek aan toezicht op de branche. Vooral in het holst van de nacht hebben de prostituees te maken met agressieve en dronken klanten. Ook blijkt uit strafzaken dat slachtoffers van mensenhandel op die momenten veel werken, constateerde het Openbaar Ministerie.

Ook gaat de eerder aangekondigde minimumleeftijd voor prostituees definitief van 18 naar 21 jaar. In Amsterdam werken ongeveer 8.000 prostituees, zegt de gemeente. 8 tot 90 procent van de vrouwen zou het werk onvrijwillig doen.

Nieuwe prostituees moeten binnenkort aan nieuwe regels voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld met hun exploitanten een bedrijfsplan opstellen met afspraken over werktijden, het salaris en de taalvaardigheid.