Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeven miljoen Koninginnedag vooral voor veiligheid

27 februari 2013, 11.42 uur · Aangepast 27 februari 2013, 21.23 uur

Het inhuldigingsfeest op 30 april kost de gemeente Amsterdam 7 miljoen euro. De hoofdstad praat nog met het Rijk over een bijdrage. Ook worden sponsors gezocht.

De 7 miljoen euro bevat ook de kosten van de viering van een 'gewone' Koninginnedag. De veiligheidsmaatregelen vormen de grootste kostenpost.

Amsterdam zet op 30 april duizenden agenten in om alles in goede banen te leiden. Ook agenten van buiten de stad zullen aanwezig zijn. Van der Laan wil de mensenmassa het liefst zo veel mogelijk spreiden over de stad. De Dam biedt volgens hem plaats aan maximaal 25.000 mensen die straks de balkonscène van koning Willem-Alexander willen zien. De hoofdstad rekent erop dat er minstens 700.000 tot 800.000 bezoekers zijn, evenveel als op een normale Koninginnedag.

De burgemeester zegt niet 'de rauwe weg' te kiezen bij de veiligheidsmaatregelen. Zo hoeven bewoners in de buurt van de Dam niet hun huizen te verlaten. Van de Laan heeft geen aanwijzingen dat de veiligheid van het koningshuis in het geding is. 'Je ziet altijd heel veel waardering voor de koningin als ze in Amsterdam komt.'

Veel hoogwaardigheidsbekleders zullen Amsterdam bezoeken op 30 april, zei Van der Laan. Rond de officiële locaties zullen gedeelten worden afgezet. Volgens de burgemeester lijkt het vooralsnog niet nodig hiervoor grote gebieden af te sluiten en kunnen mensen vrij bewegen op het grootste gedeelte van de Dam en het omliggende gebied.

Wel komen er extra maatregelen bij het Amsterdam Centraal Station. De zorg is dat teveel mensen achter CS gaan staan om de koninklijke botenparade op het IJ te bekijken. Er komen op die plek twee grote schepen in het water te liggen die het zicht ontnemen. Hierdoor moeten mensen verderop staan om het koningspaar te kunnen zien.

Van der Laan is niet bang voor mensen die in het water springen. 'Ik zet er mijn vraagtekens bij of ze de boot met het koningspaar kunnen bereiken.'