Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dit jaar geen Turkse boot bij Canal Parade

28 februari 2013, 11.43 uur · Aangepast 1 maart 2013, 19.56 uur

Er vaart dit jaar geen boot met Turkse homo's en lesbiennes mee tijdens de Canal Parade.

Vorig jaar was de boot met homoseksuele Turken, die voor het eerst meevoer, nog een van de opvallendste boten tijdens de Canal Parade. Maar dit jaar zit een deelname er door geldgebrek helaas niet in. 'Vorig jaar was het, mede door de viering van 400 jaar Turks - Nederlandse relaties, wat makkelijker om de sponsoring rond te krijgen', laat een woordvoerder weten. 'Maar het is crisis en zo'n boot is kostbaar. Dit jaar is het financieel niet haalbaar om mee te doen'.

De deelname van Turkse homo's en lesbiennes zorgde vorig jaar voor de nodige ophef. Een aantal deelnemers aan de botenparade werd, met name via internet, bedreigd. Deze bedreigingen zijn echter geen reden om dit jaar niet mee te doen. 'We hebben er bewust voor gekozen ons daar niks van aan te trekken. Het lijkt ons juist leuk om nog een keer mee te varen. Maar helaas, hopelijk volgend jaar weer', stelt de organisatie.

De Turkse boot is niet de enige boot die de gevolgen van de financiële crisis voelt. Dit jaar schreven zich 124 boten in voor de tachtig beschikbare plekken. Mede door de crisis is dit aantal fors lager dan de 188 inschrijvingen van vorig jaar.

Overigens hoef je dit jaar niet helemaal verstoken te blijven van Turkse deelname aan de Canal Parade. Op 4 maart gaat in Paradiso namelijk de documentaire De Turkse Boot in première. De documentaire volgt de Turkse boot die meevoer met de Canal Parade tijdens de Gay Pride in 2012. De film kwam overigens tot stand dankzij crowdfunding en er kan nog gedoneerd worden...