Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Politie en GVB zien niks in capuchonverbod

1 maart 2013, 09.32 uur · Aangepast 3 maart 2013, 16.07 uur

Zowel de politie als het GVB ziet niks in het voorstel van de VVD om als proef op een aantal bussen in de stad een capuchonverbod in te voeren.

Dit bleek gisteravond bij de behandeling van dit voorstel door de commissie Algemene Zaken. In antwoord op het voorstel van VVD'er Robert Flos stelde burgemeester Van der Laan dat de politie geen juridisch haalbare basis ziet voor het voorstel. 'Het is lastig om in de praktijk een juridische definitie van herkenbaar of niet herkenbaar te hanteren', stelde Van der Laan.

Ook het GVB ziet weinig in de plannen van de VVD. 'Het GVB vreest dat deze maatregel juist aanleiding tot escalatie kan geven', vervolgde de burgemeester. 'Als je nou zeker wist dat dit heel veel zou opleveren, zou je dit voorstel kunnen volgen. Ik denk dat we probleemsituaties creëren tussen chauffeurs en Amsterdammers en dat we er heel weinig overvallen mee voorkomen', sloot Van der Laan af.

De VVD kwam met het voorstel om alleen nog maar 'herkenbare passagiers' toe te laten in de bus nadat enkele weken geleden in korte tijd twee keer een buschauffeur werd overvallen in Noord. In beide gevallen werd de overval gepleegd door een man met een capuchon op.

Martin Damen