Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie pakt dertien iPhonedieven in tien dagen

4 maart 2013, 11.51 uur · Aangepast 6 maart 2013, 12.19 uur · Foto: Frank Buis/AT5

De campagne om burgers te waarschuwen voor sluwe iPhonedieven in Amsterdam lijkt z'n vruchten af te werpen. De politie wist de voorbije dagen al flink wat dieven op te pakken, soms met hulp van de burger zelf.

Dertien mannen werden de afgelopen tien dagen opgepakt voor het stelen van iPhone's. Alle dertien mannen, afkomstig uit het Oostblok, maakten gebruik van dezelfde truc. Ze bedekken de iPhone van het slachtoffer met een stuk papier of een folder, vragen het slachtoffer om informatie en grissen vervolgens folder én telefoon mee van tafel.

De afgelopen weken waarschuwde de politie intensief voor deze nieuwe truc. En met succes. Zo werd er zondag nog een stelend koppel opgepakt in het centrum en kon later op de dag op de Zeedijk een verdachte worden gearresteerd die werd achtervolgd door zijn slachtoffer. Ook op het Roelof Hartplein vochten bestolen iPhonegebruikers terug. Met hulp van een getuige wist een slachtoffer hier zondag twee iPhonedieven aan te houden.

'Wij zien wel dat de belangstelling in de media zijn vruchten af werpt omdat veel mensen direct door hebben wat de bedelaars / dieven komen doen', stelt een woordvoerder van de politie. 'De mensen zijn gewaarschuwd voor deze truc'.