Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klein deel Amsterdamse moslima's bereid tot geweld

6 maart 2013, 16.56 uur · Aangepast 9 maart 2013, 13.46 uur

Een kleine groep Amsterdamse moslima's is bereid zelf geweld te gebruiken als hun geloof wordt bedreigd.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente naar de omvang van mogelijke radicalisering onder deze vrouwen, die soms een sterk geïsoleerd leven leiden in de stad.

Uit het rapport Radicaal (on)zichtbaar, dat de gemeenteraad woensdag toegestuurd kreeg, blijkt dat 4,3 procent van de 155 ondervraagde vrouwen geweld legitiem vindt om de islam te verdedigen.

Tien van de respondenten geeft aan zelf bereid te zijn geweld toe te passen. Negen vrouwen zijn positief over de moord op Theo van Gogh in 2004 en vier over de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september 2001.

De onderzoekers stellen dat het veiligheidsrisico dat op dit moment van de specifieke groep uitgaat gering is. De onderzoekers doen geen uitspraak over de mogelijke veiligheidsrisico's op langere termijn en over de omvang van het aantal radicale moslima's in Amsterdam.

Ondanks het beperkte aantal ondervraagden, spreekt de gemeente van een relevant onderzoek, omdat de onderzoekers toegang hadden tot sterk geïsoleerde moslima's. Het onderzoeksbureau benaderde de vrouwen onder meer tijdens lezingen van conservatieve prekers, in moskeeën en in besloten praatgroepen.