Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Moskeeën boos op flyerende radicale moslims

16 maart 2013, 15.20 uur · Aangepast 17 maart 2013, 18.19 uur

Verschillende moskeeën in de stad zijn boos op radicale moslims die flyeren voor de deuren van hun gebedshuizen.

Aanhangers van de radicale islamitische organisatie Hizb ut Tahrir (HuT) flyeren regelmatig bij moskeeën voor een staat waarin de sharia de dienst uitmaakt, schrijft Het Parool.

Moskee Badr in de Willem Leevendstraat in West is daar nu helemaal klaar mee. Bestuurslid Said Amrani wil niet dat de radicale moslims voor de deuren van de moskee flyeren. 'Met het vrijdagmiddaggebed stonden ze hier te flyeren. We hebben gevraagd of ze weg wilden gaan maar toen zeiden ze: 'Jullie kunnen ons niet verbieden; we flyeren toch niet in de moskee?''

Een andere moskee in de stad, de Fatihmoskee op de Rozengracht, lukte het wel om de flyeraars te weren. 'De laatste keer dat we ze zagen, was bij de vorige verkiezingen. Toen we ze vroegen niet voor de deur te flyeren, zijn ze op de hoek van de straat gaan staan', aldus de moskeewoordvoerder tegenover Het Parool. Ook de Blauwe Moskee in Slotervaart neemt afstand van de islamitische organisatie: 'Ideologisch staan wij ver van HuT af. Wij zijn democraten'.

Moskee Badr waarschuwt overigens ook op zijn website voor HuT. 'Wij waarschuwen onze broeders en zusters in de islam om niet hun bijeenkomsten bij te wonen. Wij vragen hun ook om dit door te geven aan hun vrienden en familie', staat te lezen in een verklaring.

Volgens de AIVD is HuT bereid geweld te gebruiken om een kalifaat te stichten. In landen als Duitsland en Pakistan is de organisatie verboden. De groepering richt zich vooral op hoger opgeleide jongeren van de tweede of derde generatie. Zondag houdt de Nederlandse tak van HuT een congres in het Rhone-congrescentrum bij Sloterdijk over de wens om van Nederland een islamitische staat te maken.

Update
Tegenover AT5 laat HuT weten dat het niet hun wens is om van Nederland een islamitische staat te maken maar dat ze een kalifaat willen stichten in een moslimland en zeker niet in Nederland.