Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Asielzoekers Vluchtkerk willen andere aanpak

17 maart 2013, 15.09 uur · Aangepast 21 maart 2013, 12.43 uur

De ongeveer 100 uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk roepen de overheid op tot een andere aanpak bij het terugsturen naar het eigen land.

Ze hebben dit weekend als groep nagedacht over hun nabije toekomst en hebben weinig vertrouwen in die overheid. Dat liet een woordvoerder van de Steungroep De Vluchtkerk zondag weten.

Het plan was om dit weekend te kijken welke asielzoekers samen willen blijven demonstreren en wie liever afhaakt. Daarover zijn nog geen besluiten genomen zondag. De groep moet mogelijk volgende maand de kerk uit waarin de asielzoekers al een tijd bivakkeren. Een steungroep van bezorgde betrokkenen overlegt regelmatig met de mensen.

De asielzoekers zitten in een spagaat, zegt Karel Smouter van de steungroep. 'Als je meewerkt aan je terugkeer, dan zou er eigenlijk een soort psychische begeleiding nodig zijn. Ze gaan immers terug naar het land waar hun nachtmerrie zich afspeelt. Maar nu worden ze opgesloten, bang gemaakt en strafbaar gesteld. Ze mogen geen geld verdienen. En het leven wordt ze zo zuur gemaakt dat ze misschien vanzelf wel weggaan. Dat is eendimensionaal en werkt averechts. We vragen de overheid om met een andere benadering te komen, in voorbereiding op de terugkeer.'