Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

A'dammers willen gemeentelijke hulp voor Vluchtkerk

29 maart 2013, 18.22 uur · Aangepast 5 april 2013, 02.37 uur

Ruim 70 procent van de Amsterdammers vindt dat de gemeente de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk moet helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van AT5. 299 inwoners van Amsterdam gaven hun mening. 38 procent vindt dat de gemeente een andere locatie moet vinden voor de asielzoekers. Toch vindt een vijfde van de ondervraagden dat de gemeente niets hoeft te doen.

De gemeente is dat laatste toevallig ook van plan. Vooralsnog staan de asielzoekers 5 april weer op straat en wijst Amsterdam voor een plan van aanpak naar het Rijk.

Verder blijkt dat maar 23 procent van de Amsterdammers illegaliteit strafbaar wil stellen. Als de overheid dit toch doet, hoopt 41 procent dat de gemeente daarin terughoudend zal zijn. Maar liefst 84 procent is voor een kinderpardon.

De groep van zo'n honderd vrijwilligers die de uitgeprocedeerde asielzoekers nu ondersteunt, geeft aan dat ze dit niet meer kan volhouden. Ze zijn dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers om hun taak over te nemen.