Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Alles rond de Fyra blijft een drama

5 april 2013, 10.14 uur · Aangepast 6 april 2013, 17.26 uur · Foto: Jos van Zetten / @Newsphoto

De Fyra komt dit jaar niet meer in actie en de NS stapt naar de NMa vanwege een alternatieve treindienst. De soap rond de trein gaat door!

De Fyra-treinen gaan vrijwel zeker dit jaar niet meer rijden. Mogelijk kan de hogesnelheidslijn pas in april 2014 weer in gebruik worden genomen. Dat zeggen diverse bronnen binnen de Nederlandse Spoorwegen in De Telegraaf.

Of de Fyra ooit nog op het Nederlandse spoor te zien is, weet de NS niet of wil het bedrijf niet kwijt. De beslissing daarover wordt uitgesteld.

Het Financieel Dagblad belicht een ander aspect van het tergende gezeur rond de trein. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben namelijk bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aangeklopt over de plannen van de gemeente Den Haag om een intensieve treindienst naar Brussel te laten uitvoeren. De verbinding moet eind 2013 tot stand komen. NS is bang dat de gemeente er te veel binnenlandse klanten mee inpikt.

De NS wil van de NMa duidelijkheid 'over de vraag of het internationale karakter van de treindienst wel is gewaarborgd' en het bedrijf wil weten wat het effect is 'op de bestaande concessies'.

Kamerleden worden vrijdag bijgepraat over de Fyra tijdens een werkbezoek aan de werkplaats Watergraafsmeer. President-directeur Bert Meerstadt en directeur Merel van Vroonhoven van NS, verantwoordelijk voor het Fyra-project, zullen het slechte nieuws overbrengen.