Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ajax betaalt mee aan eventuele huldiging

5 april 2013, 21.30 uur · Aangepast 9 april 2013, 12.47 uur

Ajax gaat meebetalen aan een eventuele kampioenshuldiging. Dat heeft burgemeester Van der Laan vanavond gezegd op AT5.

De afgelopen twee jaar kostte de huldiging de gemeente Amsterdam beide keren zo'n half miljoen euro. In de gemeenteraad kwam daar kritiek op en ook de burgemeester vindt dat eigenlijk onacceptabel. In 2012 ging het om een bedrag van 443.000,- exclusief btw en in 2011 om 421.000,- exclusief btw. In dat jaar kwam de aangerichte schade aan het Stedelijk daar nog eens bij. 

Enkele weken geleden heeft Van der Laan overleg gevoerd met Ajax en er is nu overeenstemming bereikt dat de Amsterdamse voetbalclub mee zal betalen. Maar hoeveel is nog onduidelijk. Van der Laan: 'Ajax zei toen tegen mij, daarover is met ons over te praten. De eerste doorbraak is er. Maar we hebben dat nog niet ingevuld met bedragen of percentages. Maar ik ben wel bij dat Ajax zegt, het is ook gelegen in veiligheid en openbare orde dat er zo gehuldigd moet worden, we zien daar ook een verantwoordelijkheid in voor ons zelf. Daar prijs ik Ajax voor.' De inzet is volgens Van der Laan dat de club de helft voor zijn rekening neemt.

Van der Laan benadrukte wel dat een derde achtereenvolgende landstitel nog geen gelopen race is. Wel zijn de voorbereidingen inmiddels gestart op het stadhuis.

Een huldiging zal net als afgelopen jaren plaatsvinden in het Arenapark bij het stadion zei de burgemeester: 'Vorig jaar heb ik het verplaatst van het Museumplein, waar het totaal uit de hand gelopen is, naar Zuidoost. In Zuidoost is het allemaal veel beter te beveiligen en te organiseren.' Kritiek dat de huldiging daar minder sfeer heeft wees hij van de hand: 'De sfeer was daar buitengewoon goed. Het is bijvoorbeeld buitengewoon goed gelukt om de burgemeester enorm uit te fluiten. Dat werkte zeker sfeerverhogend.'