Start van hoofdcontent
nl

Opvang voor hulpbehoevenden

4 februari 2020, 20.30 uur · Aangepast 5 juni 2020, 11.39 uur

Hoe vinden we in deze tijden van woningnood een dak voor mensen die voor hulp en zorg afhankelijk zijn van de stad? In deze aflevering praat Susanne Heering tijdens haar zoektocht naar opvang met de gemeente, hulpverleners en mensen die dakloos of thuisloos zijn geworden.

Van de ene op de andere dag op straat komen te staan. Het kan iedereen overkomen. Waar vind je dan onderdak in Amsterdam? De Amsterdamse decorbouwer Joram kon z’n huur niet meer ophoesten en logeerde eerst een tijdje bij vrienden en familie. ‘Op een gegeven moment heb je geen zin meer om mensen te vragen -Kan ik een avondje bij jou logeren?- Dan wil je gewoon een huis.’ 

Dakloze jonge moeders 
Joram kan nu tijdelijk wonen in het passantenhotel en is in onzekere afwachting van een vaste woning. De jonge moeders Roxy en Mayssa verloren door omstandigheden hun woning en klopten aan bij stichting Timon. Door middel van begeleid wonen komen ze stapje bij beetje dichterbij een goede woonsituatie en het verwezenlijken van hun dromen. 

De problematiek en de hulpvragen van mensen die dak- of thuisloos zijn geworden, verschillen per persoon. Zorgaanbieders hebben zich gespecialiseerd in specifieke groepen. Zo ontfermt het Leger des Heils zich bijvoorbeeld over mensen die dubbele problematiek hebben. Dit betekent dat mensen die enkel een 'huisvestingsvraag' hebben niet geholpen kunnen worden door het Leger des Heils. 

Barmhartig
Om ervoor te zorgen dat ook mensen met een enkele zorgvraag de juiste opvang krijgen, wordt vanuit de gemeente de huisvesting gecoördineerd. Joost van Ravesteyn, hoofd woonruimteverdeling van de gemeente Amsterdam, werkt samen met zorgaanbieders en woningcorporaties aan een verbeterde samenwerkingsstructuur. 

Barmhartigheid is één van de waarden van het wapen van Amsterdam. Maar hoe barmhartig is Amsterdam nu echt? Op deze vraag zoekt Susanne Heering in deze aflevering van Bouw Woon Leef het antwoord.