Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsteldijk

9 maart 2021, 16.00 uur

Na een kort optreden van Maud op haar hobo worden we uitgenodigd om achterstevoren bij haar boot naar binnen klimmen waar ze al 35 jaar woont. Nu componeert en speelt ze geïmproviseerde muziek, onder andere voor haar enthousiaste buren.

Een van deze buren is veldbioloog Martin, die al meer dan 50 jaar het moois bijhoudt in de woonomgeving. Als kleine jongen groeide hij op in de natuur van Slotermeer waar hij achter de hagedissen aan ging en zijn passie voor natuur ontstond. Nu brengt hij samen met andere vrijwilligers van de Vereniging voor Veldbiologie de flora en fauna van Amsterdam in kaart. Dit maakt Amsterdam één van de best gedocumenteerde steden in Nederland als het om groen gaat. Zelf wordt Martin ook goed in de gaten gehouden, door de zwanen die rondom zijn boot hun nest bouwen. In de lente mag hij dan getuige zijn van baltsende zwanen op de hobo klanken van Maud, wat een wonderschoon tafereel oplevert.

Naast Martin de veldbioloog is op de Amsteldijk nog een andere Martin belangrijk: Martin Luther King en het gelijknamige park. Meer dan 40 jaar was er geen standbeeld van hem in het naar hem vernoemde park. Daar moest verandering in komen, zo vonden buurtbewoners en kunstenaar Airco Caravan. Zij plaatste het beeldje illegaal, nadat Stadsdeel Zuid de opdracht voor het maken van het standbeeld weer had ingetrokken. Daarop dacht Airco: ‘‘Bekijk het met z’n allen, ik doe het toch!’’. Op de verjaardag van Martin Luther King op 15 januari 2019 heeft ze het beeld zelf neergezet, zonder toestemming van de gemeente. Samen met haar praten we over waarom Martin Luther King geëerd moet blijven.