Tien jaar cel voor Benaouf A.

De rechtbank in Amsterdam heeft Benaouf A. maandag veroordeeld tot tien jaar cel in verband met zijn rol in de liquidatie van Najeb Bouhbouh.

De 34-jarige Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 op de stoep van een hotel in Antwerpen geliquideerd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Benaouf A. de afrekening geregisseerd.

Volgens de rechtbank is A. opgetreden als 'verbindingsofficier' tussen de man die Bouhbouh naar het hotel heeft gelokt, Chris Bouman, en de schutters. In die zin was A. 'de spin in het web', zo meldt het vonnis. Toch ziet de rechtbank A. niet als mededader, zoals het Openbaar Ministerie (OM) dat heeft gedaan, maar als medeplichtige. Dat leidde tot een aanzienlijk lagere straf dan de geëiste zestien jaar.

SMS-verkeer
De bewijsvoering is voor een groot deel gebaseerd op reconstructie van sms-verkeer tussen Bouman, A. en de schutters. Ook de bewegingen van een BMW waarin A. ten tijde van de moord reed spelen een belangrijke rol.

De politie arresteerde A. in juni 2013. De eerste maanden deed hij er het zwijgen toe. Daarna boog hij een ontkenning over het gebruik van de BMW om tot een volgens de rechtbank niet geloofwaardige verklaring, die erop neerkwam dat hij de auto een dag vóór de moord weer had doorgegeven aan iemand anders.

Chris Bouman pleegde in augustus 2013 zelfmoord in zijn cel.

Staatsliedenbuurt
De moord op Bouhbouh markeerde het begin van een 'geweldsspiraal' in de onderwereld, aldus het OM. Op de moord in Antwerpen volgde de ene na de andere liquidatie, waarvan de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt de bekendste is.