Verzetsheld krijgt monument op Frederiksplein

Verzetsstrijder Walraven van Hall (1906-1945) krijgt op 3 september een monument op het Frederiksplein. Hans Weijers heeft met zijn stichting Monument voor Walraven van Hall genoeg geld bij elkaar gekregen voor zijn held.

Dit meldt De Telegraaf. Walraven van Hall stond bekend als de 'bankier van het verzet'. In de Tweede Wereldoorlog pleegde hij samen met zijn broer Gijs van Hall de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis bij de Nederlandsche Bank. Gijs van Hall werd na de oorlog burgemeester van Amsterdam.

Het monument kost ruim 250.000 euro. Weijers heeft er vijf jaar over gedaan om genoeg geld te verzamelen voor het momument. Het geld komt van een aantal Nederlandse banken, waaronder de DNB en ABN Amro. Door de kredietcrisis kwamen de financiele instellingen een tijd lang hun afspraken niet na.

Voor Weijers is Van Hall een persoonlijke held. "Toen ik in 2005 een documentaire zag, was ik overdonderd door als het goeds dat hij en zijn broer tijdens de oorlog hebbeen gedaan", vertelt Weijers in de Telegraaf.

Het monument wordt gemaakt door de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo. Hij giet een geknakte boom in brons. Op de grond liggen takken die bankjes vormen. Het monument is zo tegelijk een ontmoetingsplaats. De takken komen heel toepasselijk naast de Nederlandsche Bank.