Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

SP werkt aan 'gemeentebreed' geluid tegen Pegida

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 januari 2016, 18.35 uur

De SP is bezig om vanuit de hele gemeenteraad een tegengeluid te laten horen tijdens de voorgenomen demonstratie van Pegida op 6 februari.

Pegida, een van oorsprong Duitse groepering, is tegen islamisering en de komst van economische vluchtelingen. Begin februari wil Pegida een demonstratie houden op de Dam. Dat vinden de meeste politieke partijen prima, maar ze willen dit dus niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Verschillende Amsterdamse politici hebben al opgeroepen een tegengeluid te laten horen. SP-raadslid Daniël Peters besloot hierop een 'gemeentebreed' tegengeluid te organiseren. Volgens Peters staan alle partijen in de Amsterdamse gemeenteraad achter zijn initiatief. 

Lees ook: Pegida: 'Verbied tegendemonstratie op de Dam'

Trots
Een zwaar middel vindt Peters deze oproep niet. 'Volgens mij is de hele gemeenteraad trots op de manier waarop Amsterdam vluchtelingen opvangt. Het negatieve geluid wat je soms op andere plekken in het land hoort, daar heb ik hier nog niets van gemerkt. En dát willen we vooral uitdragen, dat vinden ook alle andere partijen'.

Ook D66-voorman Jan Paternotte schaart zich achter het idee van Peters. 'De dag na de 'minder minder-uitspraak' van Geert Wilders kwamen er in Amsterdam veel Marokkaanse kinderen bibberend op school met de vraag of ze het land uit moesten. Voor al die mensen is het belangrijk dat we uitspreken dat Amsterdam een stad is waar voor iedereen plaats is.'

Lees ook: Demonstratie anti-islambeweging Pegida lijkt door te gaan

Dam
Grote vraag is nog wel of de demonstratie op de Dam plaats moet vinden. Eerdere Pegida-demonstraties, in Utrecht en Rotterdam, liepen uit op ongeregeldheden. Verschillende ondernemers rond de Dam hebben aan AT5 laten weten zich zorgen te maken om de demonstratie. Toch lijkt een manifestatie in het centrum de voorkeur te genieten. 'Het kan veel emoties oproepen', stelt Paternotte. 'Dus je moet dat goed organiseren. Maar het feit dat je kan demonstreren hoort bij de democratie en dat is soms vervelend voor ondernemers. Maar dat moeten we vooral goed regelen.'

Overigens is de demonstratie nog altijd niet officieel aangevraagd, alleen aangekondigd. Pas na een aanvraag zal de burgemeester zich buigen over een locatie.