112

Deze man verstoorde Pegida-demonstratie met nepbom

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2016, 15.06 uur

De politie heeft vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht bewakingsbeelden van de vermoedelijke verstoorder van de Pegida-demonstratie getoond. Hij heet mogelijk Matt, blijkt uit een beker van koffieketen Starbucks.

Het protest viel op 6 februari volledig in het water doordat op de afgesproken plek een fiets met een verdacht pakketje werd gevonden. Na langdurig onderzoek door de Explosievenopruimingsdienst (EOD) bleek het een 'bedrieglijk echte nepbom', die zelfs vuurwerk bleek te bevatten.

De Pegida-demonstranten mochten de plek waar het pakketje aan de fiets zat, vlakbij de Stopera, tijdens het onderzoek niet betreden. De gemeente bood hen wel een andere demonstratieplek aan, maar doordat de demonstranten dan langs tegendemonstranten moesten lopen bleven ze staan op de Blauwbrug.

Lees ook: Pegida woedend: 'Politie kan niet zorgen voor veiligheid'

Vanavond zijn er beelden getoond waarop te zien is hoe de man aan komt fietsen en hoe hij later weer wegloopt. De fiets bleef achter en is nu in handen van de politie. Het blijkt een fiets die eerder gestolen is. Het is een damesfiets, met opvallende, gloednieuwe fietstassen. Hij stond vast aan dat nietje met een nagelnieuw dik slot en het beugelslot.

Matt
Verder is in de fietstassen een beker van de Starbucks gevonden, met daarop de naam 'Matt'. Zo’n naam wordt door personeel van de koffieketen op de bekers geschreven om bestellingen van klanten niet door elkaar te halen.

Wie weet wie de vermoedelijke bomdreiger is, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.