Stad

Ruzie tussen organisatoren Cruyff Run

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 maart 2017, 02.18 uur

De twee organisatoren van de Cruyff Foundation 14K Run liggen met elkaar overhoop. Atletiekplatform Losse Veter heeft de Cruyff Foundation voor de rechter gesleept. De Foundation beëindigde onlangs de samenwerking.

Losse Veter meent dat de Cruyff Foundation aan de haal is gegaan met het idee van de hardloopwedstrijd ter ere van de voetballegende. Dennis Kaspori, eigenaar en oprichter van Losse Veter, eist in een kort geding dat de samenwerking wordt hersteld, schrijft de Volkskrant. Ook eist Kaspori een deel van de opbrengsten en erkenning als medeorganisator. Als de eisen niet worden ingewilligd, vraagt Losse Veter het evenement te verbieden. Het kort geding dient op 6 april.

Er hebben zich al ruim 4500 hardlopers ingeschreven voor de Cruyff Foundation 14K Run. Elke deelnemer heeft 35 euro betaald. In totaal is er plek voor 5000 renners. 

Lees ook: Hardloopwedstrijd ter ere van Johan Cruijff

Volgens Niels Meijer van de Cruyff Foundation is de samenwerking verbroken omdat er een 'verschil van inzicht' was over de inkomsten het eigendom van het concept. Het deel dat Losse Veter opeiste zou onevenredig zijn. 'Ik betreur het enorm dat dit nu voor de rechter moet worden uitgevochten. Dit is een prachtig project voor het goede doel, geheel passend in de nagedachtenis van Johan Cruijff', zegt Meijer tegen de krant.

Kaspori bedacht het idee kort na het overleden van Johan Cruijff, een jaar geleden. De eerste editie van de run begon bij het terrein van het oude stadion De Meer, langs het Olympisch Stadion, door Betondorp en langs het kantoor van de Cruyff Foundation. De foundation besloot ook mee te doen. Kaspori was blij met de hulp, maar nu lijkt het er volgens hem op dat ze enkel bezig zijn geweest met het innen van geld en het toe-eigenen van rechten.